e
Banner


Engelsiz Denizler Projesi hayata geçiriliyor

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü “Engelsiz Denizler” projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

 




binaliyildirim_deniz_ulasim.jpg

Ulaştırma modları içerisinde hak ettiği yere son zamanlarda geliştirilen ve uygulanan politikalar ile gelmeye başlayan denizyolu taşımacılığına Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü birçok proje ile katkı sağlamaya başladı. Bu projelerden biri engelli vatandaşlarımıza büyük kolaylık sağlayacak olan “Engelsiz Denizler” projesidir.

Bu proje, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından denizyolunu tercih eden engelli yolculara direkt olarak hizmet veren tesis/işletme/kurum/kuruluşların bu konuda gerekli tedbirleri almaları, bu yolcuların mağdur edilmemesi ve verilen hizmetlere ilişkin olarak yolculara gerekli tüm kolaylığın sağlanarak, bu yolcuların diğer yolcularla eşit şartlarda seyahat edebilmesine yönelik imkanların, herhangi bir ek ücret talebinde bulunmaksızın yerine getirilmesini amaçlamaktadır.

Deniz Ticareti Genel Müdürü Dr. Barış TOZAR proje ile ilgili olarak şunları ifade etti: “Denizyolu taşımacılığı sunduğu avantaj ve konfor nedeniyle birçok vatandaşımızın öncelikli ulaşım tercihi olması, yolcu taşımacılığı için kullanılan iskele ve deniz araçlarının güvenli ve sağlıklı bir şekilde hizmet vermesini kaçınılmaz kılmaktadır. Özellikle, denizyolu taşımacılığını seçen yolcular arasında engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı yolcuların deniz araçlarına güvenli ve sağlıklı bir şekilde ulaşması ve kullanması yönünde gerekli tedbirlerin alınması daha da önem kazanmıştır.”

Dr. Tozar devamında şunları söyledi: “Yaptığımız araştırmalar sonucunda engelli vatandaşlarımız için en büyük problemin, liman ve iskeleden tercih ettikleri gemiye ulaşımı ile seyahat sonundan gemilere giriş ve çıkışları olduğunu tespit ettik. Bu sorunu aşabilmek için yurt çapında tüm yolcu limanı ve iskelelerin, engelli vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli bir biçimde kullanımını teminen idaremizce yapılacak düzenlemeler çerçevesinde hizmet vermesi gerektiği sonucuna vardık.

Engelli vatandaşlarımızın denizyolu ulaşımını kullanmaları esnasında yaşadığı sıkıntıların üstesinden gelebilmeleri ve işletmelerin belirli standartlar çerçevesinde hizmet vermelerini sağlamak için İdare tarafından belirlenen şartları yerine getiren liman ve iskelelere “Engelsiz Denizler” unvanı ile aşağıda örneği bulunan “Engelsiz Denizler” logosu kullanım logosu kullanım izni verilecek.

 

İlk yerli araştırma gemisi suya indirildi

Sinop Üniversitesi’nce yaptırılan, ulusal ve uluslar arası sularda araştırma yapabilecek kabiliyete sahip ‘Seydi Ali Reis’ araştırma gemisi, denize indirildi.

Gemi inşa denetim amiri Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, Türkiye’nin ilk yerli araştırma gemisi olan ‘Seydi Ali Reis’ in suya indirildiğini söyledi.

2011 yılında Sinop’un Türkeli ilçesi Güzelkent beldesindeki Erdoğan Tersanecilik tarafından inşasına başlanan 22,2 metre boyunda , 7,5 metre enindeki geminin denize indirildiğini aktaran Erdem, ‘Araştırma gemimiz saatte 14,5 mil hız yapıyor. Tatlı su, pis su devreleri ve içme suyu yapıcı cihazları düzgün çalışıyor’ dedi.

Gemide kapalı devre TV sisteminin bulunduğunu ifade eden Erdem, araştırma gemisinin kısa sürede göreve hazır hale geleceğini söyledi.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat