e
Banner


Almanya ve İngiltere tekstilde can simidi oldu
TGSD Başkanı Cem Negrin, “Pek çok ülkeye yapılan ihracat düşerken İngiltere’de yakaladığımız artış trendi ve sektörümüzün kalesi konumundaki Almanya pazarının korunması, yüzde 4’lük düşük büyüme ortamında sektöre soluk aldırdı” dedi.




cem negrinTürkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, hazır giyim ihracatının yüzde 80’inin yapıldığı Avrupa’da ekonomik krize bağlı olarak keskin düşüşler yaşandığını belirterek, “İngiltere’ye ihracatımızı artırırken, en büyük pazarımız olan Almanya’da payımızı koruduk. Bu iki ülke işlerin ters gittiği bir zamanda bize can simidi oldu” dedi.
Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri’nin TGSD için hazırladığı Hazır Giyim Endeksi’nin Temmuz ayı raporu yayınlandı. Raporun sonuçlarını paylaşan Cem Negrin, Ciro artışına rağmen karlılıktaki düşüşün Temmuz ayında da devam ettiğini bildirdi.
Türkiye’nin bu sarmaldan bir an önce çıkması gerektiğine dikkat çeken Negrin şöyle devam etti:

YÜZDE 10 BİZİM İÇİN EN İDEAL BÜYÜME
“Bileşik Hazır Giyim Faaliyet Endeksi’nin 2010 Temmuz’undan 2011 Temmuz’una gelinceye dek yüzde 15,3 büyüdüğünü görüyoruz. Bu rakam 2011-2012 aynı döneminde yüzde 4,1 olarak gerçekleşti. Yüzde 15 civarında büyüdüğümüzde ürün yetiştiremiyorduk. Yüzde 4’ler de ise sektörün hacmini daraltıyor. Türkiye için ideal büyümenin yüzde 10 civarında olması gerekiyor.
İhracat rakamlarımız Euro bölgesindeki ekonomik durum ile doğru orantılı seyrediyor. Krize rağmen hala en büyük pazarımız Avrupa. Pek çok ülkeye yaptığımız ihracat düşerken İngiltere’deki artış ve Almanya’daki ihracat hacminin korunması yüzde 4’lük büyüme ortamında can simidimiz oldu.
Öte yandan son 18 ayın bütününe baktığımızda stok korkusu yaşayan Avrupa küçülürken, Türkiye pahalılaştı. Rakip ülkeler ise agresif pazarlama politikalarına devam ediyor. Pek çok parametrenin olumsuz seyrettiği bir ortamda pazar payımızı korunmamız son derece önemli.”

Rekabet ortamının her geçen gün zorlaştığı bir dönemde düşük kar marjlarıyla ihracat yapıldığına değinen Negrin, bunun da açık hesapların taşıdığı riske kurban edilmemesi için mutlaka ihracat sigortasının kullanılması gerektiğini vurguladı.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat