e
Banner


Habur’da geçişler uzadı, iş adamları çözüm istedi
Avrupa’dan Irak’a taşınan mallarda transit ülke konumunda olan Türkiye’nin  Habur Sınr Kapısı’ndaki beklemeler 7-8 güne çıkınca, iş adamları sıkıntılı günler geçirmeye başladı.




habur sınır kapısıTürkiye-Irak Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Irak'a ihracata konu mal taşıyan araçların Habur Sınır Kapısı'nı kullanarak ülkeye geçmelerinin yaklaşık 7-8 günde sağlanabildiğini belirterek, "Habur Sınır Kapısı'ndaki sıkıntıların giderilmesi, 2023 hedefine çok büyük katkı sağlar" dedi. Kılıç, yazılı açıklamasında, kapının işler hale getirilebilmesi için sundukları çözümlerin yetkililerce dikkate alınması için iş dünyasını tek yürek olmaya çağırdı.
Avrupa'dan Irak'a ihraç edilen malların geçişinde transit konumunda bulunan Türkiye'nin aynı zamanda ihracat yüklerinin taşımasını sağlayan güçlü filosuyla, lojistik üs olma yolunda hızla ilerlediğini belirten Kılıç, "2011 yılı içerisinde Habur Sınır Kapısı üzerinden gerçekleşen 522 bin 642 taşıma sayısı bunun açık kanıtıdır. 2011 yılı Türkiye'nin toplam sefer sayısı 1 milyon 191 bin 699. Ülke ekonomisinin lokomotif sektörü konumunda olan karayolu taşımacılığı, ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle başlıca geçim kaynağı konumuna gelmiştir. Özellikle Irak'a yapılan ticari faaliyetlerin Habur Sınır Kapısı üzerinden yapılması nakliyecilik ve ihracat anlamında bölge insanı için vazgeçilmez konuma gelmiştir" ifadelerini kullandı.
Kılıç, Irak'a ihracata konu mal taşıyan araçların bu ülkeye Habur Sınır Kapısı'nı kullanarak yaklaşık 7-8 gün içerisinde geçebildiğini dile getirerek, yaşanan beklemeler nedeniyle mal ihraç eden ihracatçıların ve taşıma yapan nakliyecilerin verdikleri taahhütleri yerine getirmeyecek duruma geldiğini, bunun da Irak pazarında ciddi bir şekilde pay kaybına neden olmaya başladığını iddia etti.
Bu kapsamda Türkiye'deki mevcut kapı ve gümrüklerde en aktif ve modern durumda olan Habur Sınır Kapısı'nın sürekli personel yetersizliğiyle gündemde olması nedeniyle istenilen verimi almanın mümkün olmadığına işaret eden Kılıç, şöyle devam etti:
"Bu nedenle gerekli ve ihtiyaca cevap verebilecek şekilde personel atanmasının yapılması ve bu personellerin zaman geçirmeden göreve başlatılması gerekmektedir. Modernize edilen benzeri sınır kapılarında artık işlem süreleri en minimum seviyeye indirilmesi ve bunun için personelin performansının yüksek tutulması en önemli amaçlardan biri olmalıdır. Zamana karşı yarışan ihracata konu taşınan yüklerin en kısa zamanda belirtilen yere varması işlemlerin serileştirilmesiyle doğru olacaktır."
Kılıç, Habur içerisinde ve dışında bulunan yetkili kurum ve birimler arasında koordinasyon kurulması halinde bürokratik işlemlerin yoğunluğundan kaynaklı mevcut sıkıntıların giderilebileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Bu önerimiz hayata geçirildiğinde, araçların giriş ve çıkışları daha seri bir şekilde sağlanması konusunda katkı sağlanacaktır. Araçların giriş ve çıkışlarının karşılıklı olarak serileştirilebilmesi için, ilgili ülkenin gümrük yetkilileriyle bire bir diyaloğa geçilerek, gerekli koordinasyon sağlanmalıdır. Bu gerçekleştirildiğinde araçların geçişi fazlalaşacak ve bekleme süreleri her iki tarafta da azalmasına neden olacaktır.
Ayrıca, ek köprüler yapılmalı, en az iki yeni kapı açılmalıdır. Yeni TIR parkları da yapılmalı, mevcut kapının iyi çalışması sağlanarak, iş adamlarına geçiş kolaylığı getirilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılının kutlanacağı 2023 için hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine en büyük katkı, gerekli iyileştirmeler yapıldığında Habur'dan sağlanacaktır. Yani özetle, Habur Sınır Kapısındaki sıkıntıların giderilmesi, 2023 hedefine çok büyük katkı sağlar."



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat